Πλαφόν στη συνταγογράφηση: Η επιστροφή

8 Μαΐου 2014

Ο Μάης μπήκε, όσοι μπορέσαμε τον πιάσαμε, και μαζί του έφερε την επαναφορά του πλαφόν στην συνταγογράφηση των φαρμάκων από τους γιατρούς του ΠΕΔΥ (αυτό το ΠΕΔΥ είναι ομόηχο με ένα άλλο paidi που μας έβαλε στο ΔΝΤ και μου κακοακούγεται… τέλος πάντων).

Τι σημαίνει αυτό; Απλά πράγματα. Ο γιατρός δεν θα μπορεί να σου γράψει το φάρμακο που χρειάζεσαι αν είναι ακριβό, γιατί θα καλύψει το πλαφόν (άνω όριο) και δεν θα μπορέσει πιθανόν να γράψει σε κάποιον άλλο ασθενή του φάρμακα. Συνεπώς θα κοιτάει όλο το μήνα να κρατάει καβάτζες και να συνταγογραφεί όσο πιο φτηνά φάρμακα μπορεί! Και αυτό γίνεται για να μην συνταγογραφούν παράνομα κάποιοι γιατροί πολλά φάρμακα και κλέβουν το κρατικό κορβανά! Το ότι θα μπορούσαν απλά να βάλουν τους υπολογιστές, ηλεκτρονική είναι η συνταγογράφηση πια, να χτυπάνε καμπανάκι όταν κάποιος γιατρός γράφει τα κέρατα του και να τον επισκέπτεται ένας ελεγκτής δεν το συζητάμε.

Αλλά το μυστικό είναι αλλού και φανερώθηκε, ηθελημένα ή μη, σε πρωινή εκπομπή από τα πλέον επίσημα χείλη: ο ΠΕΔΥ έχει ένα συγκεκριμένο ποσό που μπορεί να διαθέσει για φάρμακα των ασφαλισμένων! Έτσι αναγκαστικά βάζουμε πλαφόν στους γιατρούς! Αν με απλά λόγια έχουμε φάρμακα για 10 και μας αρρωστήσουν 12… οι δύο την κάτσανε την βάρκα… παράπλευρες απώλειες!

Και σκέφτομαι, με το φτωχό μου το μυαλό… Ωραίο σύστημα! Να το εφαρμόσουμε και αλλού ρε παλικάρια. Στην Παιδεία ας πούμε: έχουμε χρήματα για να μάθουν γράμματα μόνο 1000 παιδιά· τα υπόλοιπα να μείνουν αναλφάβητα. Στον στρατό: έχουμε χρήματα για 1000 σφαίρες· μόλις μας τελειώσουν θα επιστρέψουμε στο πατροπαράδοτο ρόπαλο και στις κλασσικές πέτρες. Φοβερό, που θα έλεγε και ο Βλάσης!

Να το κάνουμε, αλλά να το κάνουμε παντού. Ας πούμε στις εκλογές… θα υπάρχει ένα πλαφόν σχετικό με το πόσους ηλίθιους μπορούμε να ψηφίζουμε… ουπς, το έχουμε καλύψει εδώ και πολλά χρόνια… συγνώμη παλικάρια αλλά δεν θα μπορέσουμε να σας ξαναβάλουμε στη Βουλή… το πλαφόν βλέπετε… το πλαφόν!