Περί… δόσεων!

21 Ιανουαρίου 2014

Η γνωριμία μου με την έννοια «δόση» βρίσκεται πολύ μακριά στο παρελθόν. Στα μικράτα μου, άκουσα πρώτη φορά για δόσεις, όταν η μάνα μου έστηνε το νοικοκυριό της με αυτό το οικονομικό εφεύρημα. Με δόσεις αγοράσαμε κουζίνα, με δόσεις ψυγείο, με δόσεις το σαλόνι (τριθέσιος, δύο πολυθρόνες και ένα τραπεζάκι, όλα απαίσια), με δόσεις μαχαιροπίρουνα, με δόσεις πλαστικά μπωλ Tupperware, ακόμα και τα σεντόνια με δόσεις τα πήραμε. Οι κουβέρτες είχαν φτάσει μαζί με τα άλλα προικιά της μάνας. Δόσεις, δόσεις, δόσεις… ααααα και ένα οικόπεδο στο Πόρτο Ράφτη με δόσεις το είχαμε πάρει, πως πήγα να το ξεχάσω!!! Εκείνες τις εποχές βέβαια δεν υπήρχαν πιστωτικές και σε ΚΑΜΙΑ περίπτωση οι δόσεις δεν ήταν άτοκες… υπήρχαν τα γραμμάτια (τα θυμάται κανείς;) και οι διψήφιοι τόκοι!

Αργότερα μεγαλώνοντας διαπίστωσα ότι υπάρχουν και χειρότερου είδους δόσεις… πιο θανατηφόρες. Οι δόσεις που αναζητούν καθημερινά οι εθισμένοι σε ουσίες, προσπαθώντας να διατηρήσουν ακέραιη την πλασματική χώρα των θαυμάτων στην οποία ζουν αποφεύγοντας τον πραγματικό κόσμο. Αποφεύγοντας κάτι άσχημο και ζώντας σε κάτι εφιαλτικό… τι να πεις… ο Θεός να τους βοηθήσει!

Κατόπιν ήρθαν οι δόσεις της Τρόικα και του ΔΝΤ. Μεγάλος πια, σαράντα και λίγο, μακριά από τις πρώτες (μετά δοκιμής) και τις δεύτερες (άνευ δοκιμής ευτυχώς) δόσεις, μου φόρτωσαν με το έτσι θέλω δόσεις… και τι δόσεις… να, με το συμπάθιο! Τραγικό, που θα έλεγε και μια ξανθομαλλούσα αταλάντου και ξετσίπωτου γωνία!

Τις τελευταίες μέρες ήρθε και το τέταρτο είδος και ξεχείλισε το ποτήρι… διαπίστωσα ότι αν σκοτώσεις μερικούς, κάνεις ληστείες, και άλλες αξιόποινες και κολάσιμες πράξεις, μπορείς να εκτίσεις την ποινή σου με δόσεις! Έλα! Αμέ! Μπαίνεις στην ψειρού, και κάθε λίγο και λιγάκι παίρνεις τις αδειούλες σου να ξεσκάσεις ρε παιδί μου! Για καθίστε ρε λεβέντες… τι νόημα έχει η τιμωρία; Δεν στερείσαι την ελευθερία σου γιατί έκανες κάτι; Και όταν μιλάμε για δολοφονίες μπορεί να υπάρξει έστω και το παραμικρό «αλλά»; Μετά φταίει ο φονιάς που την κάνει με ελαφρά; Ααααα, θα σε μαλώσω που δεν επέστρεψες στο κελί σου, νταντά, κακό παιδί, κακό!!! Είμαστε σοβαροί;;;;

Ηθικό δίδαγμα: Οι δόσεις σε οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζονται, είναι κάτι που πρέπει να το αποφεύγουμε όπως ο διάολος το λιβάνι! Φτου, φτου, φτου, στα όρη στα άγρια βουνά!!!