Πανάκριβες οικονομικές συνταγές

17 Δεκεμβρίου 2013

Είναι μια τακτική που ακολουθούν συχνά αρκετοί τηλεμάγειρες και τηλεμαγείρισσες, αν και ο πρόεδρος του είδους κατοικοεδρεύει καθημερινά στην απογευματινή τηλεοπτική ζώνη· για να μην παρεξηγηθώ μου είναι συμπαθέστατος και αυτά που ετοιμάζει φαίνονται ιδιαιτέρως νόστιμα!

Ποιο είναι το κολπάκι; Ετοιμάζουμε ένα φαγητό για παράδειγμα και σε κάποια φάση του μαγειρέματος σβήνουμε το κρέας στο τηγάνι με μία δακτυλήθρα ουίσκι. Το κόστος που αναφέρουμε κάνοντας την σούμα για να βγει το σύνολο που μας στοίχισε η συνταγή, είναι το ποσό που κοστίζει μία δακτυλήθρα ουίσκι. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται σωστό, μιας και τόσο καταναλώσαμε. Εμείς όμως δεν μπορούμε να αγοράσουμε από τα καταστήματα την ποσότητα που θα χρειαστούμε, πρέπει να πάρουμε όλο το μπουκαλάκι! Θα μου πείτε θα σου μείνει για άλλη φορά… ναι αλλά τα χρήματα τα έσκασες, δεν τα έσκασες;

Και αν το παράδειγμα με το ουίσκι φαντάζει ατυχές (το επέλεξα ακριβώς για την τεράστια διαφορά του πραγματικού από το θεωρητικό κόστος), σκεφτείτε τι γίνεται σε άλλα συσκευασμένα υλικά. Τι θα πω στο παιδί μου, μην φας αυτό που δεν χρησιμοποιήσαμε γιατί σήμερα πρέπει να χορτάσουμε με 9,56€ που κοστίζει (κατά την τηλεοπτική εκπομπή) η συνταγή;

Συνοψίζοντας: Δεν έχω πρόβλημα με τις ακριβές και τις γκουρμέ συνταγές. Έχω πρόβλημα όμως να μου παρουσιάζουν ότι θα φάω πάπια Πεκίνου με σως πορτοκάλι και μύρτιλλο με τα ίδια χρήματα που κανονικά θα μου στοιχίσει μια φασολάδα!
Και επαναλαμβάνω ξανά, ο μάγειρας που θεωρώ μάστερ του είδους, μου έχει δείξει (εξ αποστάσεως) πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές και είναι άνθρωπος με καθαρά μάτια. Με τον υπολογισμό του κόστους έχω θεματάκι, και που κατά πάσα πιθανότητα δεν ευθύνεται εκείνος γι’ αυτό… κάποιος λεβέντης του marketing (αυτούς ούτε να τους βλέπω δεν θέλω) θα το σκέφτηκε.

Στη Ματιά έχουμε συμπεριλάβει οικονομικές συνταγές μαγειρικής και συνταγές για οικονομικά γλυκά, που μπορούν να δώσουν λύσεις σε όσους από εμάς έχουν περιορισμένο βαλάντιο. Έτσι για να παινέψω και λίγο το δικτυακό μου σπίτι και την μαγείρισσα μας που έχει την επιμέλεια όλης της στήλης με τις συνταγές.

Άντε και καλά Χριστούγεννα βρε!