Εθνοπατέρας

Εθνοπατέρας (ο): ως ειρωνικός χαρακτηρισμός προσώπου που παρουσιάζεται σαν προστάτης του έθνους του, των εθνικών συμφερόντων και ιδεωδών. (*)


Σήμερα το πρωί πήγα για κούρεμα. Ο κυρ Βαγγέλης παραδοσιακός κουρέας, άριστος στην τέχνη του -κάνει και ξύρισμα αν θέλεις ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΟ-, είναι από τους ελάχιστους κουρείς που έχουν απομείνει στις συνοικίες της Αθήνας. Ένα μόνο κακό έχει… την τηλεόραση. Πάνω στον πάγκο με τα σύνεργα του, έχει μια μικρή τηλεόραση, LCD παρακαλώ, δώρο του εγγονού του, που συνεχώς παίζει ενημερωτικές εκπομπές ή ειδήσεις… ανάλογα με την ώρα.
Έτσι και σήμερα, ήταν συντονισμένη σε μία από αυτές τις πρωινές εκπομπές όπου παρελαύνουν οι περιώνυμοι εθνοπατέρες “μαχόμενοι” -λεκτικά- μεταξύ τους για την σωτηρία του έθνους και την ευημερία του ελληνικού λαού! Οχτακόσια μου έφτασε η πίεση!
Πως γίνεται εκείνοι που μας έφεραν στην κόλαση, να μας οδηγήσουν στον παράδεισο; Πως γίνεται άνθρωποι που ζουν μέσα στην πολυτελή σφαίρα τους, να νιώθουν εκείνους που δυστυχούν; Και, πως γίνεται ανθρώπους που δεν θα τους έδινες ούτε την πιο ευτελή και απλή εργασία στην επιχείρηση σου, να τους έχουμε διαχειριστές του μέλλοντος μας και του δημόσιου κορβανά; Έχω μια υποψία, αλλά δεν είναι της παρούσης… Ένα είναι σίγουρο, την επόμενη φορά που θα πάω να κουρευτώ, θα πάρω μαζί και τα υπογλώσσια, αλλιώς δεν την βγάζω καθαρή!

(*) Ο ορισμός της λέξης περιλαμβάνεται στο λεξικό του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.