Χαζοκούτι

Χαζοκούτι (το): η συσκευή της τηλεόρασης, για να δηλώσουμε ότι τα προγράμματά της αποβλακώνουν τους θεατές. (*)


Στην αρχή ήταν η φωτιά. Γύρω της μαζεύονταν οι πρωτόγονοι άνθρωποι και αντάλλασσαν πληροφορίες και συναισθήματα. Μετά ήρθε το τζάκι -τα καλοκαίρια το πεζούλι και το σκαμπό- με την ίδια ακριβώς χρησιμότητα. Στη συνέχεια εμφανίστηκε το χαζοκούτι. Οι άνθρωποι κλείστηκαν στα σπίτια, στους εαυτούς τους και έκαναν φίλη τους μια οθόνη. Μπροστά της έτρωγαν, μπροστά της ξεκουράζονταν, μπροστά της -και με την βοήθεια της μερικοί- έκαναν έρωτα! Κατόπιν η οθόνη έγινε pc, το pc έγινε smartphone και προσφάτως tablet. Εδώ να δείτε αποξένωση, απομόνωση και απομαλάκυνση! O tempora o mores! Πως μπορούν ρε παιδί μου να περνούν τον χρόνο τους με μηχανήματα και όχι με ανθρώπους; Πως μπορεί μια ηλεκτρονική συσκευή να αντικαταστήσει την επαφή με άλλα έμβια όντα;
Α, εγώ είμαι παραδοσιακός… ωππππ μισό… γαμώτο πάλι κόλλησε! Προσπαθώ εδώ και μισή ώρα να μεταφέρω κάποια files (που είχα κάνει download από το internet στο pc), μέσω wireless, από το android tablet στο iphone… πάλι τζίφος… δεν θα πάω τελικά στα γενέθλια του Γιώργου. Θα του στείλω sms και θα postάρω και ένα ανάλογο video στο profile του στο facebook. Δεν μπορώ… τα χρειάζομαι αυτά τα αρχεία! Τι λέγαμε; Α, ναι! Η ανθρώπινη επαφή, πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη επαφή!

(*) Ο ορισμός της λέξης περιλαμβάνεται στο λεξικό του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.